8 Nisan 2009 Çarşamba

YÖRESEL YEMEKLER

Mutfak deyip geçmemeli , bu bir milletin yaşamındaki seviyesini ve biraz zevkini gösterir. Her ne kadar biraz refaha dayanıyorsa da , tarihimizde refah seviyesi az olan insanların da yemeğe emniyet verdiği görülmüştür. Yöremiz de bunlardan biridir. Yöremizin tarihsel gelişimine göz attığımızda Hititlerden başlayan Fenikeliler, Asurlular, Persler, Makedonyalılar (Büyük İskender),Romalılar ve Bizanslılar'a kadar uzanan dönemde balık (bilhassa tatlı su) bakliyat ve taze meyve pelteleriyle yapılan mutfak ürünleri görürüz...

Malazgirt savaşı ile Anadolu'da yayılan Selçuklular, yöreye 1082 yılında yerleşmişler, daha sonra Ermeniler Mısır Memlukluları, Oğuzlar Üç-Ok kabilelerinin egemenliğinde kalan yöremiz bu dönemler içerisinde yerleşik bir düzen arz etmeyen toplumlar sebebiyle mahalli bir mutfak kültürüne kavuşamamıştır. Anadolu beylikleri zamanında önce Dulkadiroğulları bölgeye hakim oluyor, daha sonra Ramazanoğulları beyliği 19.asırdaki yöremiz ve Anadolu mutfağına etkin olan yemeği ilk defa bu dönemde görüyoruz. Umaç, keşkek,borani,bulamaç, zirbaç ,tutmaç, kabune bunlardan bazıları. Bu dönemde ilk defa yöremizde imaret açılıyor. Bu imaretlerde fakirlere pirinç ve buğday çorbası , et,pilav, ıspanak, salpeni,un helvası veriliyordu. Ayrıca Berat,Regaip, kandilleriyle bayram gecelerinde helva dağıtılıyordu. Osmanlılarla birlikte bölge nüfusu yavaş yavaş artmaya başlıyor. Kafkas ,Urallar ve Türkistan 'dan Kabileler getirilerek bölgeye yerleştiriliyor. Bunlar arasında bilhassa nogaylar çayları,börekleri ve süt ile yapılan yemekleriyle bölge mutfağını etkiliyorlar...

Cumhuriyetten sonra yöremize Kayserililer, Darendeliler, Urfalılar gelerek kendi bölgelerinin değişik özellik taşıyan yemeklerini Ceyhan Mutfağı ile birleştiriyorlar. Ceyhan Mutfağı denilince aklımıza yeşil burma, yağlı yavan, kömbe, sarımsaklı köfte, patlıcan güveç, mercimekli ıspanak başı, nohutlu bamya, çürük et, erişte, bumbar, babaganuş, şırdan dolması, humus, içli köfte, kısır, yüzük çorbası, döğme pilavı ...vb. gelmektedir...

Ceyhan mutfağının bir önemli özelliği de Türkiye'nin en klas kebapçılarına sahip olmasıdır. Adana kebabı denilince artık Ceyhanlı ustalar akla geliyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder